Orthomoleculaire behandelmethoden
Orthomoleculaire therapie is erop gericht de gezondheid te bevorderen, beschadigingsprocessen en/of ziekteprocessen te herstellen. Dit doet een orthomoleculair therapeut op een natuurlijke manier. Hierbij is voeding het belangrijkste aandachtspunt, waarbij uitsluitend gewerkt wordt met (voeding)stoffen die bekend zijn voor het lichaam.
Een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat er een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Helaas is het tegenwoordig voor een gezond persoon zelfs bijna onmogelijk om via uitsluitend voeding de optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Orthomoleculaire geneeskunde kan op verschillende manieren worden ingezet:
- Preventief; optimaal gezond worden en blijven. Doeltreffend bij o.a. lusteloosheid, vaak honger hebben, stemmingswisselingen, concentratieproblemen en bij intensief zwaar werk en/of sporten (zodat de schade na het sporten minimaal is).
- Curatief; de achterliggende oorzaak behandelen van (chronische) klachten/ziekten. Doeltreffend bij o.a. allergieën, astma, (COPD) longaandoeningen, diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en bij klachten na intensief zwaar werk en/of sporten.
- Palliatief; symptoom- en pijnbestrijding.
Orthomoleculaire geneeskunde valt (nu nog) onder de alternatieve geneeswijzen.
In bijna alle gevallen kan een reguliere behandeling worden aangevuld met een orthomoleculaire behandeling. Daarom valt de orthomoleculaire geneeskunde ook onder de categorie complementaire geneeskunde.
Orthomoleculaire therapie is wetenschappelijk onderbouwd
Orthomoleculaire therapie onderdeel was van het COCOZ-project, opgezet door de koepelorganisatie RBCZ in samenwerking met het Van Praag Instituut en het Louis Bolk Instituut.
Het COCOZ-project richte zich op de volgende zes indicaties:
- Lage rugpijn
- Depressieve klachten
- Aanhoudende lichamelijke klachten
- Prikkelbare darmsyndroom
- Burn-out
- Chronische vermoeidheid
Binnen het COCOZ-project is ook orthomoleculaire therapie geëvalueerd en als waardevolle aanvulling op reguliere zorg erkend. Dit betekent dat orthomoleculaire therapeuten nu nog meer wetenschappelijke onderbouwing hebben voor hun behandelingen en de effectiviteit ervan bij de genoemde indicaties.
Voor meer informatie zie:
- RBCZ
- MBOG
Laboratorium onderzoek
Soms is het nuttig om op basis van je klachtenpatroon aanvullend laboratorium onderzoek uit te voeren. Vooral als je langer klachten hebt of als het belangrijk is om een beginwaarde te hebben voordat we een behandeling starten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloedsuikerspiegels, cholesterol, urine, enzovoorts. Het is belangrijk om te weten wat er precies aan de hand is. Deze tests kunnen veel informatie geven en helpen bij het verbeteren van je gezondheid.
Sommige testen zal ikzelf in mijn praktijk uitvoeren, andere testen besteed ik uit aan gespecialiseerde laboratoria.
Denk hierbij aan
- Ontlastingsonderzoek (bijvoorbeeld i.v.m. mogelijke spijsverteringsproblemen)
- Bloedonderzoek (bijvoorbeeld: suiker-, vitamine-, cholesterol, urinezuur, allergieën)
- Urineonderzoek (bijvoorbeeld i.v.m. ontstekingen, spijsverteringsproblemen, aanwezigheid van suiker, hormoonbalans)
- Speekselonderzoek (bijvoorbeeld: suiker, enzymen, hormoonbalans)
Ik werk ook samen met een aantal laboratoria.
- Bij speeksel-, ontlasting- en urineonderzoek krijg je een testkit thuis toegestuurd met instructies. Je kunt ze zelf thuis uitvoeren en daarna het monstermateriaal opsturen naar het laboratorium. Binnen 14 dagen zullen dan de resultaten er zijn, die we samen zullen bespreken.
- Voor sommige bloedonderzoeken maak je een afspraak bij een prikpunt bij jou in de buurt en wordt het bloedmonster opgestuurd naar het laboratorium. Binnen 14 dagen zullen de resultaten er zijn die, we samen zullen bespreken.